Sigla

Situl Natura 2000 Râul Gilort

Prezentare generala

Situl Natura 2000 Raul Gilort a fost declarat prin Ordinul Ministrului mediului si padurilor nr. 2387 din 2011 pentru modificarea Ordinului ministrului mediului si dezvoltarii durabile nr. 1964 din 2007 privind instituirea regimului de arie naturala protejata a siturilor de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania.
Situl Natura 2000 Raul Gilort se afla in judetul Gorj, pe teritoriul administrativ al localitatilor Albeni, Bengesti, Bumbesti Pitic, Novaci, Targu Carbunesti si are suprafata de 873 ha.
Situl Natura 2000 Raul Gilort cuprinde o parte din raul Gilort, zona umeda din regiunea biogeografica continentala. Situl se intinde de-a lungul raului Gilort pe o distanta de aproximativ 19 Km, incepand din localitatea Pociovalistea la nord pana in localitatea Doseni la sud. In apropiere de limita nordica situl cuprinde si aproximativ 3.5 Km din Raul Galbenul ce se varsa in Gilort in aceasta zona.
Din punct de vedere geologic situl Natura 2000 Raul Gilort apartine formatiunilor sedimentare din Piemontul Motrului. La sfarsitul pliocenului, ca urmare a miscarilor epirogenetice, sectorul Piemontului Motrului, cu fundament carpatic, a fost acoperit de o cuvertura groasa de prundisuri, nisipuri, argile.
Substratul litologic este constituit din straturi alterne de marne, argile si luturi. Principalele tipuri de sol sunt din clasa luvisolurilor.
Din punct de vedere climatic,teritoriul pe care se afla situl Natura 2000 Raul Gilort apartine provinciei climatice Dfbx (Dupa Koppen), cu veri moderate si ierni mai aspre. Situl apartine sectorului climatic de tip continental de dealuri, incadrat in formula IIBp6. Temperatura medie anuala este 10.20C, media anuala a precipitatiilor fiind de 756 mm/an. Predominante sunt vanturile ce bat din directia N, NE, S si SV.
Altitudinea este cuprinsa intre 227 si 504 m. Albia raului Gilort traverseaza aceasta zona avand de o parte si de alta mai multe dealuri. In zona localitatilor Balcesti si Bengesti se invecineaza cu situl Natura 2000 Prigoria Bengesti.